PRAVNI FAKULTET UNIVERZITETA UNION

Tel. +381 11 2095 501; 2095-581; 2095-595

 

 

 

POZIV ZA VOLONTIRANJE - VIKTIMOLOŠKO DRUŠTVO SRBIJE

Služba VDS info i podrška žrtvama

 

vds

 

 

POZIV ZA UČEŠĆE U SIMULACIJI SUĐENJA U KRIVIČNIM STVARIMA

 

Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu i Partneri za demokratske promene u saradnji sa Advokatskom komorom Srbije organizovaće simulaciju suđenja u krivičnim stvarima u martu 2016. godine. Kako bi se precizirao način izvođenja simulacije koji zavisi i od broja prijavljenih studenata, mole se zainteresovani studenti IV godine i apsolventi (prednost imaju oni koji su položili KPP) da se jave prof. dr Slađani Jovanović: sladjana.jovanović@pravnifakultet.rs do 15. februara 2016. godine. U prijavi navesti ime, prezime, broj indeksa i ocenu iz KPP.

 

NOVI USPEH NAŠIH STUDENATA

takm34Tim Pravnog fakulteta Univerziteta Union osvojio je drugo mesto, kao i drugo mesto za najbolji pisani memorijal na The Monroe E. Price regionalnom takmičenju za jugoistočnu Evropu iz medijskog prava i time se plasirao na svetsku rundu takmičenja koja se održava na Univerzitetu u Oksfordu, Engleska, u periodu 30. mart - 2. april 2016. godine (http://pricemootcourt.socleg.ox.ac.uk/).

Članovi tima Pravnog fakulteta Univerziteta Union koji će učestvovati na svetskoj rundi takmičenja na Oksford Univerzitetu su: Ivana Vučković, Stefan Filipović i Nikola Stanojević sa trenerima Andrejom Španjević i Natašom Matijević. 

Regionalno takmičenje za jugoistočnu Evropu organizovano je od strane Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Pravnim fakultetom Univeziteta u Oksfordu 5. decembra 2015. godine, a na takmičenju su učestvovali studenti iz Hrvatske, Grčke, Mađarske i Srbije.

Prvo mesto osvojio je tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, drugo mesto tim Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu a treće mesto tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu.

The Monroe E. Price međunarodno takmičenje iz Medijskog prava (Monroe E. Price Moot Court) jedno je od najprestižnijih moot court takmičenja na svetu organizovano od strane Programa za uporedno medijsko pravo Centra za Socio-Pravne studije Pravnog fakulteta Univerziteta Oksford (http://pricemootcourt.socleg.ox.ac.uk/).

Svrha ovog takmičenja je bolje upoznavanje studenata sa medijskim pravom, kao i spoznaje tanke linije koja razdvaja slobodu govora i pravo na privatnost. Priprema takmičenja podrazumeva pisanje pismenih podnesaka, koji zapravo predstavljaju tužbu i odgovor na tužbu, kao i usmeno izlaganje stavova izloženih u podnesku, odgovaranje na pitanja sudija kao i sučeljavanje sa protivničkim timom i sve to na engleskom jeziku.

 

NAŠ STUDENT, STEFAN DRAGIĆEVIĆ, OSVAJAČ DRUGE NAGRADE NA 24. FESTIVALU BESEDNIŠTVA „LUX VERBI“ U SREMSKOJ MITROVICI

 

U Sremskoj Mitrovici se u subotu, 28.novembra 2015. održao 24.festival besedništva Lux verbi. Ovaj prestižni festival otvorenog tipa okuplja brojne učesnike iz Srbije i Republike Srpske da na njemu oprobaju svoje govorničko umeće. Besednici se takmiče u tri discipline: zadatoj ili izabranoj temi, interpretaciji i improvizovanoj besedi.

Pravni fakultet Univerziteta Union imao je dva predstavnika na ovom festivalu. To su Stefan Dragićević, student druge godine, i Stefan Ćuković, apsolvent. Stefan Ćuković se takmičio u kategoriji izabrane teme. On je govorio besedu Mudrost u službi otadžbine. Stefan Dragićević je učestvovao u najtežoj disciplini, improvizovanoj besedi. Pre podne u kvalifikacijama dobio je temu Hoće li me promenjenog u promenama prepoznati?. Posle jednočasovnog pripremanja, on je izgovorio zaokruženu smislenu besedu sa zanimljivom poentom i žiri ga je izabrao za večernje takmičenje. U ovoj kategoriji bilo je najviše prijavljenih govornika. Na takmičenju, koje je počelo u 19 sati, Stefan je dobio temu Pružio si ruku, pazi ko će da je prihvati i posle pripreme nastupio sa izuzetno zanimljivo osmišljenom kompozicijom govora koji je na kraju poentirao obrtom i humanističkom porukom da ne treba da se pitamo „ko će našu ruku da prihvati“, već da se obradujemo svakoj uzvraćenoj ruci i da na taj način širimo poverenje i dobrotu. Stefan je pokazao i izvanrednu jezičku kulturu, znanje i široko obrazovanje i delovao je vrlo samouvereno, pa su mu i gestovi bili prirodni, a komunikacija sa publikom odlična.

Petočlani žiri na čelu sa dr Vojislavom Jelićem, dekanom Filozofskog fakulteta u Beogradu, ocenio je govor Stefana Dragićevića drugom nagradam. Stefan Dragićević je osvojio novčanu nagradu, repliku figure iz romskog doba Sunčani sat i diplomu.

Čestitamo Stefanu Dragićeviću!

 

001002011019021

 

 

Prijava za Moot Court takmičenje iz Svemirskog prava


Poštovane kolege i koleginice,

sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da je počela prijava za Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition u organizaciji Evropske Svemirske Agencije, koje se ove godine održava u Glazgovu, UK.
Imajući u vidu prošlogodišnji uspeh naših studenata na ovom takmičenju, kao i to da je takmičenje održano u organizaciji našeg Fakulteta, ohrabrujemo studente da se prijave i postanu novi predstavnici tima  na ovom prestižnom takmičenju.

mc2015 web s

O samom takmičenju se možete više informisati  na sledećem  linku: http://www.esa.int/About_Us/ECSL_European_Centre_for_Space_Law/Manfred_Lachs_Space_Law_Moot_Court_Competition
Ovogodišnji slučaj možete naći na ovom linku: http://www.iislweb.org/docs/2016problem.pdf

Svi zainteresovani studenti sa naprednim znanjem engleskog jezika, mogu poslati prijavu do 01. decembra 2015. godine na e-mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Prijem studenata kod prodekana za nastavu, prof.dr Maria Reljanovića: ponedeljkom od 13 do 15h (kabinet VI na II spratu)

 

Održana evropska runda takmičenja iz svemirskog prava

na Pravnom fakultetu Univerziteta Union

 

Grupna slika iz sale

Na našem fakultetu se od 1. - 5. juna održala evropska runda takmičenja iz oblasti svemirskog prava. Kao domaćini ugostili smo 15 ekipa iz 9 zemalja Evrope - Poljske, Francuske, Grčke, Holandije, Nemačke, Velike Britanije, Finske, Rumunije i Srbije. U polufinale su prošle ekipe iz Grčke, Velike Britanije, Francuske i Nemačke koje su se u svečanoj sali Doma Narodne skupštine Republike Srbije borile za plasman u finale. Finale je održano 5. juna između pobednika polufinalnih rundi - Grčke i Velike Britanije. Grčka je predstavljala Sovereign People’s Independent Democratic Republic - SPIDR (izmišljenu zemlju), a Velika Britanija United Republic of Adventura – URA (takođe izmišljena zemlja). SPIDR je u ovom sporu bila tužilac sa zadatkom da dokaže odgovornost URA za: 1) štetu nanetu na svojoj teritoriji ubrzavanjem asteroida i 2) štetu nanetu na dve letelice čija je funkcija eksploatacija ruda i minerala na asteroidu. Pobedu je odneo tim iz Grčke sa svojim ubedljivim argumentima i samouverenim nastupom.

Odluku o izboru pobednika donelo je veće međunarodnih sudija, najvećih stručnjaka iz oblasti svemirskog prava u sastavu Prof. Sergio Marchisio, Prof. Marco Ferrazzani i Prof. Steven Freeland.

Grčki tim će biti predstavnik Evrope na svetskom finalu koje će se održati u Jerusalimu u oktobru ove godine.

Fotografije sa takmičenja možete pogledati ovde

Showlist data is not configured

Dnevne novine Večernje novosti su pisale o takmičenju:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:551630-I-mi-pravnike-za-kosmos-imamo

Mentorke našeg tima, Andreja Španjević i Nataša Matijević su u gostovanju na Radio Beogradu 1 govorile o takmičenju


http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2015/05/20/24463593/setnja2005.mp3

 


 

Pravni fakultet Univerziteta Union je domaćin evropske runde takmičenja iz Svemirskog prava

koje se održava od 01.do 05. juna 2015. godine

 

ECSL European Centre for Space Law

Pravni fakultet Univerziteta UNION ove godine će od 01. do 05. juna biti domaćin jednog od najuglednijih međunarodnih moot court takmičenja. Reč je o takmičenju studenata u simulaciji suđenja iz oblasti svemirskog prava.Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition je jedno od najprestižnijih svetskih moot court takmičenja koje se već 22 godine održava na četiri kontinenta sveta (Evropa, Severna Amerika, Afrika i Azija).

Više informacija o samom takmičenju možete dobiti na Link

Ekipa studenata našeg fakulteta je po prvi put učestvovala na ovom renomiranom takmičenju 2014. godine i, uprkos činjenici da su se takmičili sa daleko iskusnijim kolegama iz Evrope, naši studenti su se iz Vroclava (Poljska) vratili sa sjajnim rezultatima.

Zbog njihovog velikog interesovanja za ovu oblast prava i velike posvećenosti takmičenju, Evropski centar za svemirsko pravo odlučio je da domaćin ovogodišnje evropske runde takmičenja po prvi put bude Srbija i to Pravni fakultet Univerziteta UNION iz Beograda.

Očekuje se dolazak 18 timova iz cele Evrope kao i međunarodnih sudija, stručnjaka iz oblasti svemirskog prava koji će tih pet dana biti gosti našeg grada i ovog fakulteta. Finalne i polufinalne runde će se održati u svečanoj sali Skupštine Republike Srbije. Pobednici evropske runde biće učesnici svetskog finala koje se u oktobru održava u Jerusalimu, Izrael.

 

 

Space Law

Sa ponosom objavljujemo da je ekipa našeg fakulteta dobila drugu nagradu za najbolji podnesak na Price Media Law Moot Court takmičenju za Jugoistočnu Evropu i plasirala se na svetsku rundu ovog takmičenja, koja će se održati u Oksfordu proleća 2016. godine

Space Law

 


 

Slike sa tribine o akademskoj čestitosti i borbi protiv plagijata

 

IMG 0027 S

IMG 0031 S

IMG 0034 S

IMG 0042 S

Paragraf baner

Baner E glasnik

is-banner1

SPSK baner

NKEU-LOGO-2014 baner

Member of ENMCR logo