PRAVNI FAKULTET UNIVERZITETA UNION

Tel. +381 11 2095 501; 2095-581; 2095-595

OBAVEŠTENJE O RADNOM VREMENU SLUŽBI FAKULTETA TOKOM JULA I AVGUSTA 2016.

 

Poštovani studenti, roditelji, budući studenti, koleginice i kolege,

Sa velikim zadovoljstvom smo prethodne nedelje podelili sa vama tekst objavljen u dnevnoj novini „Danas“, u kojem je istaknuto da je Pravni fakultet Univerziteta Union jedini privatni pravni fakultet čiji diplomirani studenti, nakon položenog pravosudnog i advokatskog ispita, mogu bez ikakvih problema da se upišu u bilo koju advokatsku komoru u Republici Srbiji. Nažalost, kako to obično biva u predupisnom periodu kada se nastoji da se privatni pravni fakulteti na svaki način diskredituju, navedena povoljna vest je vrlo brzo „poništena“ informacijom koju je objavio dnevni list „Novosti“ a koja je glasila – advokatske komore ne priznaju diplome niti jednog privatnog pravnog fakulteta. Ova informacija nije tačna, i plasirana je iz loše namere ili nedovoljne upućenosti novinara koji je vest potpisao. Zatraženo je objavljivanje njene ispravke, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Budući da demantiji takvih vesti prođu uglavnom nezapaženo, ako uopšte budu objavljeni, smatram da je moja dužnost, kao dela uprave Fakulteta, da vam se obratim i ovim putem iznesem neke činjenice koje jesu istinite.

Svršeni studenti četvorogodišnjih osnovnih studija Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu stiču zvanje diplomiranog pravnika, sa ostvarenih 240 ESP bodova. Ovo je stručni naziv koji im omogućava da polažu pravosudni ispit, advokatski ispit, nastavak daljeg školovanja na master, specijalističkim ili doktorskim studijama bilo gde u Republici Srbiji ili u inostranstvu. Dakle, naši diplomirani pravnici mogu izabrati bilo koju pravničku profesiju i bavljenje bilo kojom pravosudnom profesijom nije im ni na koji način uskraćeno ili ograničeno.

Naši diplomirani studenti koji su položili pravosudni i advokatski ispit, već godinama bez problema mogu da se upišu u advokatske komore u Republici Srbiji. Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda imaju potpisane memorandume o saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta Union. Neki od naših bivših studenata, a sadašnjih advokata, rado učestvuju u aktivnostima Fakulteta. Ukoliko bude zainteresovanih slušalaca, možemo sa njima organizovati tribinu o tome kakve su prednosti i mane diplome našeg Fakulteta, da li su nekada bili izloženi diskriminaciji zbog toga što dolaze sa privatnog pravnog fakulteta, kao i kakav je njihov utisak o znanju koje diplomirani studenti našeg fakulteta mogu ponuditi svojim budućim poslodavcima.

Osim memoranduma o saradnji sa advokatskim komorama, postoje slični akti i sa privrednim komorama, različitim državnim institucijama, sudovima, tužilaštvima, vladinim i nevladinim organizacijama, kao i sa drugim visokoškolskim ustanovama u Srbiji, Evropi i svetu.

Naši studenti konstantno ostvaruju zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, u različitim oblastima prava. Fakultet je u 2015. godini i sam bio domaćin Evropskog takmičenja u svemirskom pravu.

Svi naši studijski programi su akreditovani i reakreditovani, a Fakultet poseduje urednu dozvolu za rad. Studijski program osnovnih studija našeg Fakulteta je, prema izboru studenata a na osnovu podataka istraživanja organizacije iSerbia, izabran za najkvalitetniji studijski program u 2014. godini. U pitanju je program koji je kroz proces akreditacije iste godine dalje unapređen i prema kojem će studirati svi naši budući studenti.

Sve navedene informacije su proverive činjenice i uprava Fakulteta će svakome ko to zatraži vrlo rado predočiti dokumentaciju kojom se one potkrepljuju.

Pravni fakultet Univerziteta Union je visokoškolska ustanova na kojoj je svaki dan, dan otvorenih vrata. Svako ko se interesuje da upiše naš Fakultet, može se obratiti našim službama i dobiti iscrpne i precizne informacije o tome pod kojim uslovima i na koji način može postati naš student. I više od toga, možete nas posetiti, možemo vam pokazati naš radni prostor i upoznati vas sa našim nastavnicima i vannastavnim osobljem, možemo pričati o nastavnim i vannastavnim aktivnostima, i o budućnosti na Fakultetu.

Pravni fakultet Univerziteta Union ima politiku kvaliteta studiranja. Ta politika se nesprestano preispituje i usavršava, ne samo da bi naši studenti bili zadovoljni, već i da bi od studenata po najvišim standardima struke napravili kvalitetne pravnike. Ova naša ideja i neiscrpna energija da je realizujemo, prepoznata je od strane svih navedenih partnera, kao i mnogih drugih pojedinaca, ustanova, organa, kompanija, svih onih koji rado sarađuju sa Fakultetom tokom naših 14 godina postojanja. Zbog toga smo godinama odlično pozicionirani na tržištu ali istovremeno i visoko kotirani kao ustanova koja pruža izuzetan kvalitet usluga obrazovanja.

Naši diplomirani studenti danas su deo državne administracije, pravosuđa, advokature, ali su i deo naše porodice koju razvijamo. Mi smo ponosni na njih, a oni ponosno ističu da imaju diplomu našeg Fakulteta i rado učestvuju u brojnim fakultetskim aktivnostima. Učinićemo sve što je u našoj moći da tako i ostane, na zadovoljstvo svih nas koji čine Pravni fakultet Univerziteta Union, a pre svega zbog svih onih koji su nam poklonili poverenje i upisali se na naše studijske programe.

 

Prof. dr Mario Reljanović
Prodekan za nastavu Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu

 

 

 


 

 

 POZIV NA LETNJU PRAKSU U NARODNOJ BANCI SRBIJE

 

 Link za preuzimanje

 


 

 

1

 I ove godine, Pravni fakultet Univerziteta Union učestvovao je na 13. međunarodnom sajmu obrazovanja – EDUfair™ 2016, koji se održao 11. i 12. marta u beogradskom hotelu „Crowne Plaza“ pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i uz podršku Ambasade Italije, zemlje počasnog gosta. Svečanom otvaranju Sajma u petak, 11. marta u 12.00 časova prisustvovali su rektori univerziteta, dekani i profesori fakulteta, kao i predstavnici medija.

 

 

 

Sajam 1  Sajam 2

Sajam 3

  20160312 142952 1 

 

 


 

 

plakat

POZIV ZA VOLONTIRANJE - VIKTIMOLOŠKO DRUŠTVO SRBIJE

Služba VDS info i podrška žrtvama

 

vds

 

 

 

PREDAVANJE POVODOM EVROPSKOG DANA ŽRTAVA KRIMINALITETA

 

Pozivaju se studenti svih godina I nivoa studija da dana 23. 2. 2016., u utorak,od 12.00 h do 12. 45 h, u slušaonici br. 1 prisustvuju izlaganju predstavnice Viktimološkog društva Srbije, Jasmine Nikolić, na temu „Službe za pomoć žrtvama kriminaliteta u Srbiji i značaj volonterskog rada u njima“

 

 

POZIV ZA UČEŠĆE U SIMULACIJI SUĐENJA U KRIVIČNIM STVARIMA

 

Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu i Partneri za demokratske promene u saradnji sa Advokatskom komorom Srbije organizovaće simulaciju suđenja u krivičnim stvarima u martu 2016. godine. Kako bi se precizirao način izvođenja simulacije koji zavisi i od broja prijavljenih studenata, mole se zainteresovani studenti IV godine i apsolventi (prednost imaju oni koji su položili KPP) da se jave prof. dr Slađani Jovanović: sladjana.jovanović@pravnifakultet.rs do 29. februara 2016. godine. U prijavi navesti ime, prezime, broj indeksa i ocenu iz KPP.

 

NOVI USPEH NAŠIH STUDENATA

takm34Tim Pravnog fakulteta Univerziteta Union osvojio je drugo mesto, kao i drugo mesto za najbolji pisani memorijal na The Monroe E. Price regionalnom takmičenju za jugoistočnu Evropu iz medijskog prava i time se plasirao na svetsku rundu takmičenja koja se održava na Univerzitetu u Oksfordu, Engleska, u periodu 30. mart - 2. april 2016. godine (http://pricemootcourt.socleg.ox.ac.uk/).

Članovi tima Pravnog fakulteta Univerziteta Union koji će učestvovati na svetskoj rundi takmičenja na Oksford Univerzitetu su: Ivana Vučković, Stefan Filipović i Nikola Stanojević sa trenerima Andrejom Španjević i Natašom Matijević. 

Regionalno takmičenje za jugoistočnu Evropu organizovano je od strane Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Pravnim fakultetom Univeziteta u Oksfordu 5. decembra 2015. godine, a na takmičenju su učestvovali studenti iz Hrvatske, Grčke, Mađarske i Srbije.

Prvo mesto osvojio je tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, drugo mesto tim Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu a treće mesto tim Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu.

The Monroe E. Price međunarodno takmičenje iz Medijskog prava (Monroe E. Price Moot Court) jedno je od najprestižnijih moot court takmičenja na svetu organizovano od strane Programa za uporedno medijsko pravo Centra za Socio-Pravne studije Pravnog fakulteta Univerziteta Oksford (http://pricemootcourt.socleg.ox.ac.uk/).

Svrha ovog takmičenja je bolje upoznavanje studenata sa medijskim pravom, kao i spoznaje tanke linije koja razdvaja slobodu govora i pravo na privatnost. Priprema takmičenja podrazumeva pisanje pismenih podnesaka, koji zapravo predstavljaju tužbu i odgovor na tužbu, kao i usmeno izlaganje stavova izloženih u podnesku, odgovaranje na pitanja sudija kao i sučeljavanje sa protivničkim timom i sve to na engleskom jeziku.

 

NAŠ STUDENT, STEFAN DRAGIĆEVIĆ, OSVAJAČ DRUGE NAGRADE NA 24. FESTIVALU BESEDNIŠTVA „LUX VERBI“ U SREMSKOJ MITROVICI

 

U Sremskoj Mitrovici se u subotu, 28.novembra 2015. održao 24.festival besedništva Lux verbi. Ovaj prestižni festival otvorenog tipa okuplja brojne učesnike iz Srbije i Republike Srpske da na njemu oprobaju svoje govorničko umeće. Besednici se takmiče u tri discipline: zadatoj ili izabranoj temi, interpretaciji i improvizovanoj besedi.

Pravni fakultet Univerziteta Union imao je dva predstavnika na ovom festivalu. To su Stefan Dragićević, student druge godine, i Stefan Ćuković, apsolvent. Stefan Ćuković se takmičio u kategoriji izabrane teme. On je govorio besedu Mudrost u službi otadžbine. Stefan Dragićević je učestvovao u najtežoj disciplini, improvizovanoj besedi. Pre podne u kvalifikacijama dobio je temu Hoće li me promenjenog u promenama prepoznati?. Posle jednočasovnog pripremanja, on je izgovorio zaokruženu smislenu besedu sa zanimljivom poentom i žiri ga je izabrao za večernje takmičenje. U ovoj kategoriji bilo je najviše prijavljenih govornika. Na takmičenju, koje je počelo u 19 sati, Stefan je dobio temu Pružio si ruku, pazi ko će da je prihvati i posle pripreme nastupio sa izuzetno zanimljivo osmišljenom kompozicijom govora koji je na kraju poentirao obrtom i humanističkom porukom da ne treba da se pitamo „ko će našu ruku da prihvati“, već da se obradujemo svakoj uzvraćenoj ruci i da na taj način širimo poverenje i dobrotu. Stefan je pokazao i izvanrednu jezičku kulturu, znanje i široko obrazovanje i delovao je vrlo samouvereno, pa su mu i gestovi bili prirodni, a komunikacija sa publikom odlična.

Petočlani žiri na čelu sa dr Vojislavom Jelićem, dekanom Filozofskog fakulteta u Beogradu, ocenio je govor Stefana Dragićevića drugom nagradam. Stefan Dragićević je osvojio novčanu nagradu, repliku figure iz romskog doba Sunčani sat i diplomu.

Čestitamo Stefanu Dragićeviću!

 

001002011019021

 

 

 

Prijem studenata kod prodekana za nastavu, prof.dr Maria Reljanovića: ponedeljkom od 13 do 15h (kabinet VI na II spratu)

 

Održana evropska runda takmičenja iz svemirskog prava

na Pravnom fakultetu Univerziteta Union

 

Grupna slika iz sale

Na našem fakultetu se od 1. - 5. juna održala evropska runda takmičenja iz oblasti svemirskog prava. Kao domaćini ugostili smo 15 ekipa iz 9 zemalja Evrope - Poljske, Francuske, Grčke, Holandije, Nemačke, Velike Britanije, Finske, Rumunije i Srbije. U polufinale su prošle ekipe iz Grčke, Velike Britanije, Francuske i Nemačke koje su se u svečanoj sali Doma Narodne skupštine Republike Srbije borile za plasman u finale. Finale je održano 5. juna između pobednika polufinalnih rundi - Grčke i Velike Britanije. Grčka je predstavljala Sovereign People’s Independent Democratic Republic - SPIDR (izmišljenu zemlju), a Velika Britanija United Republic of Adventura – URA (takođe izmišljena zemlja). SPIDR je u ovom sporu bila tužilac sa zadatkom da dokaže odgovornost URA za: 1) štetu nanetu na svojoj teritoriji ubrzavanjem asteroida i 2) štetu nanetu na dve letelice čija je funkcija eksploatacija ruda i minerala na asteroidu. Pobedu je odneo tim iz Grčke sa svojim ubedljivim argumentima i samouverenim nastupom.

Odluku o izboru pobednika donelo je veće međunarodnih sudija, najvećih stručnjaka iz oblasti svemirskog prava u sastavu Prof. Sergio Marchisio, Prof. Marco Ferrazzani i Prof. Steven Freeland.

Grčki tim će biti predstavnik Evrope na svetskom finalu koje će se održati u Jerusalimu u oktobru ove godine.

Fotografije sa takmičenja možete pogledati ovde

Showlist data is not configured

Dnevne novine Večernje novosti su pisale o takmičenju:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:551630-I-mi-pravnike-za-kosmos-imamo

Mentorke našeg tima, Andreja Španjević i Nataša Matijević su u gostovanju na Radio Beogradu 1 govorile o takmičenju


http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2015/05/20/24463593/setnja2005.mp3

 

 

Profesorka Violeta Beširević, održala je predavnje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Lisabonu, 29.04. 2016. godine na temu: Donaciija organa nakon eutanazije: pravni aspekti

poster za prezntaciju u Lisabonu m

 

 


 

Slike sa tribine o akademskoj čestitosti i borbi protiv plagijata

 

IMG 0027 S

IMG 0031 S

IMG 0034 S

IMG 0042 S

Paragraf baner

Baner E glasnik

is-banner1

SPSK baner

NKEU-LOGO-2014 baner

Member of ENMCR logo