Pravni zapisi

PRIJAVLJIVANJE PRILOGA
 
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, objavilo je konačnu listu kategorizovanih naučnih časopisa za 2013. godinu. Časopis Pravni zapisi kategorizovan je kao časopis nacionalnog značaja (M52) u okviru oblasti Pravo i politikologija – objavljeno na veb sajtu Ministarstva: http://www.mpn.gov.rs/nauka/razvoj-naucnih-kadrova/53-kategorizacija-casopisa/773-kategorizacija-naucnih-casopisa-2013
Časopis Pravni zapisi koristi sistem za elektronsko uređivanje časopisa ASEESTANT.
Prijavljivanje priloga (dostavljanje rukopisa) vrsi se na linku: http://aseestant.ceon.rs/index.php/pravzap/ klikom na opciju: Niste korisnik? Registrujte se u ovaj sistem! ili direktnom registracijom na linku: http://aseestant.ceon.rs/index.php/pravzap/user/register
U svakom trenutku u gornjem desnom uglu imate opciju POMOĆ, koja Vas upućuje kako da se registrujete. Detaljno uputstvo zа prijavu priloga možete pročitati ovde. U slučaju nejasnoća molimo Vas da se obratite sekretarima Redakcije časopisa putem elektronske pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i/ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. , Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .
Uslov za prijavu rukopisa je da prijavljeni prilog nije prethodno objavljivan, niti se nalazi u procesu odlučivanja za objavljivanje u nekom drugom časopisu.

Rokovi za dostavljanje priloga:
- za junsko izdanje - 1. maj
- za decembarsko izdanje - 1. novembar

Časopis Pravni zapisi dostupan je u punom tekstu i u SCI indeksu: http://scindeks.ceon.rs/journaldetails.aspx?issn=2217-2815
Molimo autore da se pri pisanju priloga, a naročito pri pisanju fusnota, pridržavaju uputstva za autore i da na kraju svog priloga sastave spisak literature. Rezime se može dostaviti na srpskom jeziku, jer Redakcija Pravnih zapisa za svoje autore obezbeđuje prevod rezimea na engleski jezik.

 

ENGLISH

 

Naziv: PRAVNI ZAPISIPravni_zapisi_korica_2010_mala

(Pravni fakultet Univerzitet Union, Beograd)

ISSN: 2217-2815 (Štampano izd.)
ISSN: 2406-1387 (Online)
Izlazi: dva puta godišnje
Osnovan: jula 2010. godine
Jezik: Srpski (objavljuju se prilozi i na engleskom, francuskom, nemačkom i drugim jezicima)
Izdavač: Pravni fakultet Univerzitet Union
Adresa: 11070 Beograd, Srbija, Goce Delčeva 36
Glavni i odgovorni urednici: Zoran Ivošević, Vladimir Vodinelić
Sekretari Redakacije časopisa: Jelena Jerinić, Slobodan Vukadinović
E-mail sekretara Redakcije časopisa:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. , Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. .
Telefon: + 381 11 209 55 02
FAX: + 381 11 3196 379
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Distribucija i marketing Dragana Kovacevic  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

UPUTSTVO ZA AUTORE

Redakcija:

Lidija Basta Fleiner, Violeta Beširević, Milica Bisić, Aleksandra Čavoški, Katarina Damnjanović, Slađana Jovanović, Dušan Kitić, Michael Martinek, Bogoljub Milosavljević, Vesna Rakić-Vodinelić, Edin Šarčević, Dušan Vranjanac, Slobodan Vukadinović i Mirko Živković.

Međunarodni savet:

Mihajlo Dika (Pravni fakultet Univerziteta u Zagrebu, Croatia), Nenad Dimitrijević (Central European University, Hungary), Vojin Dimitrijević (Union University Law School Belgrade), Thomas Fleiner (University of Freiburg, Switzerland), Momčilo Grubač (Union University Law School Belgrade), Carlos Flores Juberias (Univerzidad de Valencia, Spain), Jean-Paul Pancracio (De L’Universite de Poitiers, France), Dragoljub Popović (European Court of Human Rights), Vesna Rijavec (Pravna fakulteta Univerze v Mariboru, Slovenia), Andrej Savin (Copenhagen University, Denmark), Thomas H. Speedy Rice (Washington and Lee University, USA), Tibor Várady (Emory University, USA, Central European University, Hungary).

Uz prvi broj

Pošto izdavanje naučnih publikacija ponajviše priliči ustanovama nauke, kojima pripadaju i visokoškolske ustanove, prirodno je što se Pravni fakultet Univerziteta Union odlučio da pokrene časopis Pravni zapisi. Taj naziv je nadvladao konkurenciju mnogih drugih, od kojih su najprivlačniji bili: Pravni letopis, Ogledalo prava, Pravo danas, Pravni smisao, Pravni poredak, Pravni glasnik, Pravna reč, Tokovi prava, Slobodno pravo, Ars iuris, Thesaurus iuris.

Prihvaćen naziv ima neku tajnu vezu sa iskonskom potrebom ovog naroda da u hrastu koji dominira krajolikom (a zovu ga „zapis“) urezuje tragove vremena, prepuštajući ih kolektivnom pamćenju.

Pravnim časopisima stabilnih društava prija potpun i postojan pravni sistem, u kome funkcionišu sve vertikalne i horizontalne nomolinije. Zbog tranzicionih iskušenja, naš pravni sistem nije ni potpun, ni postojan, ni konzistentan. Ali je izazovan, jer autorima omogućuje da u metežu propisa iskažu veštinu uočavanja i rešavanja pravnih antinomija i problema. To nikako ne znači da će se ovaj časopis samo time baviti. On će biti okrenut i prema filozofiji, prošlosti i budućnosti prava, jer od svega toga zavisi stabilizacija pravnog sistema i poretka.

Časopis će izlaziti šestomesečno. Njegovu građu čine članci, pravne aktuelnosti, prilozi, prikazi, studentski radovi, komentari sudskih odluka i bibliografija, uz mogućnost uvođenja novih stalnih ili privremenih rubrika. U izdavanju i uređivanju časopisa, težiće se najvišim standardima ne bi li se postigli kvalitet, aktuelnost, atraktivnost i epistolarna elegancija. Časopis jeste fakultetski, ali je otvoren za svačiji prilog našim naporima da stvorimo naučno utemeljenu respektabilnu publikaciju, koja će biti pouzdan oslonac svakom ko učestvuje u stvaranju, primeni i zaštiti prava.

 

Objavljeni brojevi časopisa Pravni zapisi

2/2014
1/2014
2/2013
1/2013
2/2012 
1/2012
2/2011
1/2011
2/2010
1/2010
 
Poseta studenata Kazneno popravnom zavodu u Požarevcu - Zabeli

 

 zabela1

 

zabela2

 


 

Pravni fakultet Univerziteta Union je domacin evropske runde takmicenja iz Svemirskog prava koje se odrzava od 01.do 05. juna 2015. godine

ECSL European Centre for Space Law

Pravni fakultet Univerziteta UNION ove godine ce od 01. do 05. juna biti domacin jednog od najuglednijih me?unarodnih moot court takmicenja. Rec je o takmicenju studenata u simulaciji suđenja iz oblasti svemirskog prava.Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition je jedno od najprestiznijih svetskih moot court takmicenja koje se vec 22 godine odrzava na cetiri kontinenta sveta (Evropa, Severna Amerika, Afrika i Azija).

Vise informacija o samom takmicenju mozete dobiti na Link

Ekipa studenata naseg fakulteta je po prvi put ucestvovala na ovom renomiranom takmicenju 2014. godine i, uprkos cinjenici da su se takmicili sa daleko iskusnijim kolegama iz Evrope, nasi studenti su se iz Vroclava (Poljska) vratili sa sjajnim rezultatima.

Zbog njihovog velikog interesovanja za ovu oblast prava i velike posvecenosti takmicenju, Evropski centar za svemirsko pravo odlucio je da domacin ovogodisnje evropske runde takmicenja po prvi put bude Srbija i to Pravni fakultet Univerziteta UNION iz Beograda.

Ocekuje se dolazak 18 timova iz cele Evrope kao i me?unarodnih sudija, strucnjaka iz oblasti svemirskog prava koji ce tih pet dana biti gosti naseg grada i ovog fakulteta. Finalne i polufinalne runde ce se odrzati u svecanoj sali Skupstine Republike Srbije. Pobednici evropske runde bice ucesnici svetskog finala koje se u oktobru odrzava u Jerusalimu, Izrael.

Paragraf baner

Baner E glasnik

is-banner1

SPSK baner

NKEU-LOGO-2014 baner