Saopštenje dekana

PRAVNI FAKULTET

UNIVERZITETA UNION U BEOGRADU

Dekan

Prof.dr Dušan Kitić                                                   

Beograd, 25. jul 2012.

 

SAOPŠTENJE


 

         Rešenjem Privrednog apelacionog suda (br I Pvž. 588/12 od 18. jula 2012.) ukinuto je rešenje Privrednog suda u Beogradu o upisu likvidacije Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu i likvidacionog upravnika Slobodana Badževića. Ukinuto je jer Privredni sud u Beogradu, koji je izvršio upis likvidacije i likvidacionog upravnika, nije utvrdio, a morao je, da su ispunjeni uslovi iz Zakona o javnim službama, neophodni da bi se pokrenuo postupak ukidanja ustanove. Ti zakonski uslovi nisu bili, niti su sada ispunjeni: da je zabranjena delatnost kojom se ustanova bavi, i da nema uslova za obavljanje delatnosti.

         Na ovaj način za sada je stavljena tačka na neuspeli pokušaj pojedinih osnivačica i osnivača (Mirka Draškovića, Nebojše Šarkića, Slobodana Badževića, Mine Prokić) da zloupotrebom pravne ustanove likvidacije ostvare svoje lične interese u upravljanju Fakultetom i njegovim finansijskim sredstvima.

         Protivzakonitim postupanjem, i to u najosetljivije vreme za Fakultet, kada se upisuje nova generacija studenata, naneli su nepotrebnu a nepopravljivu štetu Fakultetu i narušili godinama brižljivo građen ugled ove institucije.

         Bitno je da su sada sa mesta, merodavnog u pravnom sistemu, dobili poruku da je autonomija Fakulteta civilizacijska, ustavnom normom zajemčena vrednost, koju moraju poštovati i kada idu isključivo za svojim privatnim interesima.

         Za studente je najvažnije da je likvidacija na ovaj način skinuta sa dnevnog reda, meritornim utvrđivanjem njene nezakonitosti.

         U vremenu koje dolazi biće potrebno da svi zajedno uložimo maksimalan napor kako bi povratili ugled našeg Fakulteta i opravdali poverenje preko hiljadu studenata koji na njemu studiraju.

        

                                                                                 Prof.dr Dušan Kitić, dekan

 

PRILOZI:

Rešenje Privrednog Apelacionog Suda

Izvod iz registra

Saopštenje dekana (skenirano)

Zaključci sa sednice Saveta Pravnog fakulteta UUB, održane 20. 07. 2012.

Zaključak 21L

Zaključak 22L

Odluke Saveta PFUUB povodom postupka likvidacije Fakulteta, donete na sednici 20. jula 2012. godine

Odluka 23L

Odluka 24L

Datum poslednje izmene četvrtak, 23 avgust 2012 13:29

 
Poseta studenata Kazneno popravnom zavodu u Požarevcu - Zabeli

 

 zabela1

 

zabela2

 


 

Pravni fakultet Univerziteta Union je domacin evropske runde takmicenja iz Svemirskog prava koje se odrzava od 01.do 05. juna 2015. godine

ECSL European Centre for Space Law

Pravni fakultet Univerziteta UNION ove godine ce od 01. do 05. juna biti domacin jednog od najuglednijih me?unarodnih moot court takmicenja. Rec je o takmicenju studenata u simulaciji suđenja iz oblasti svemirskog prava.Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition je jedno od najprestiznijih svetskih moot court takmicenja koje se vec 22 godine odrzava na cetiri kontinenta sveta (Evropa, Severna Amerika, Afrika i Azija).

Vise informacija o samom takmicenju mozete dobiti na Link

Ekipa studenata naseg fakulteta je po prvi put ucestvovala na ovom renomiranom takmicenju 2014. godine i, uprkos cinjenici da su se takmicili sa daleko iskusnijim kolegama iz Evrope, nasi studenti su se iz Vroclava (Poljska) vratili sa sjajnim rezultatima.

Zbog njihovog velikog interesovanja za ovu oblast prava i velike posvecenosti takmicenju, Evropski centar za svemirsko pravo odlucio je da domacin ovogodisnje evropske runde takmicenja po prvi put bude Srbija i to Pravni fakultet Univerziteta UNION iz Beograda.

Ocekuje se dolazak 18 timova iz cele Evrope kao i me?unarodnih sudija, strucnjaka iz oblasti svemirskog prava koji ce tih pet dana biti gosti naseg grada i ovog fakulteta. Finalne i polufinalne runde ce se odrzati u svecanoj sali Skupstine Republike Srbije. Pobednici evropske runde bice ucesnici svetskog finala koje se u oktobru odrzava u Jerusalimu, Izrael.

Paragraf baner

Baner E glasnik

is-banner1

SPSK baner

NKEU-LOGO-2014 baner